Jeesus ja seurakunnan tehtävä

”Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua, te ette saa aikaan mitään.” Joh. 15:5

Katselen kotini ikkunasta pellolle, jossa kyytöt, itä-suomen karja, laiduntaa. Vieressä on kaurapelto, mikä odottaa sadonkorjuuta. Peltojen takana siintelee järvi, mistä pyydämme kalaa ruokapöytään. Maanviljelijänä ymmärrän, että ilman Jumalaa, hänen luomaansa ekosysteemiä ja kasvunihmettä, en voisi korjata satoa. Hankkiessani elannon maan kasvusta olen Jumalan työtoveri.

                      Mutta mitä Jeesus tarkoittaa hedelmällä ja sillä, että me tuotamme sitä, kun pysymme yhteydessä häneen? Ajattelen, että tässä on kyse samasta asiasta kuin mitä Jeesus sanoi Pietarille kutsuessaan hänet opetuslapseksi: ”Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja.” Luuk. 5:10 .  Kun Jeesus sitten oli kuollut ja Pietari, ehkä halutessaan hukuttaa ahdistuksensa työntekoon, lähti kavereidensa kanssa kalaan, niin mitä tapahtuikaan. Jeesus seisoi rannalla ja neuvoi taas mihin verkot tulisi heittää.

                      Silloin edellisen saaliin kanssa toimittiin aivan toisin kuin nyt. Kun Pietari oli vielä tavallinen kalamies, tuo suuri saalis sai jäädä muiden hoiviin. Nyt Pietarista oli kasvamassa seurakunnan johtaja ja Jeesus antoi viimeisen opetuksensa: ”Rannalle noustessaan opetuslapset näkivät, että siellä oli hiilloksella paistumassa kalaa ja leipää. Jeesus sanoi heille: ”Tuokaa tänne niitä kaloja.” Simon Pietari meni veneeseen ja veti verkon maihin. Se oli täynnä isoja kaloja, mutta vaikka kaloja oli paljon – kaikkiaan sataviisikymmentäkolme – verkko ei revennyt. Jeesus sanoi: ”Tulkaa syömään.””.Joh.21:9-12. Evankeliumissa ei kerrota, mitä kaloille tehtiin, mutta Jeesus pyysi tuomaan kalat hänelle. Ehkä kaloja paistettiin isommallekin porukalle. Kalat myös laskettiin tarkkaan, sen evankeliumi kertoo.

                      Mielestäni seurakunnan tehtävä on tässä: pyydystää ihmisiä Jeesukselle, kutsua jäseniä Jumalan valtakuntaan. Hedelmä, kalansaalis ja myös korjuukypsä vilja kertoo niistä ihmisistä, jotka ovat yhteisesti meidän, seurakunnan, vastuulla. Omin voimin ja omin neuvoin haromme vain tyhjää. Jeesuksen kanssa ja hänen eväillään tuotamme satoa.

Jouko Kukkonen, joke.kukkonen@gmail.com

Yksi vastaus

  1. Tekstisi on täysin totta. Pidän myös selkeydestä ja siitä, miten olet lainannut tekstissäsi Raamatun kohtia. En olekaan itse tullut ajatelleeksi Pietarin erilaista roolia näissä kahdessa Raamatun kertomuksessa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit